MOTIVACIJSKI FITNESS SAVJETI ZA POČETNIKE
15 ruj 2017

MOTIVACIJSKI FITNESS SAVJETI ZA POČETNIKE

  1. Odaberite fizičku aktivnost i ritam koji će najviše odgovarati Vašem trenutnom psihofizičkom raspoloženju. Ako je to lagani ili umjereni hod, neka bude tako dok ne dođe trenutak da aktivnost pomaknete stepenicu više. Uživajte u svom odabiru i veselite se svakom narednom treningu. Bolje je tako uposliti organizam i održavati ga aktivnim, nego nikako – sjedeći i čekajući ''pravi'' trenutak da se fizički aktivirate (najčešće neki ponedjeljak ili 1. u mjesecu). Također je bolje tako, nego da ga podvrgavate naporima i pokretima koji Vas podlažu stresu radi kojeg ćete preskakati treninge, pretjerano se kalorijski ''oporavljati'' ili ubrzo i odustati.
  2. Ne posustajte ili odustajte s treningom samo zato što je ljeto u tijeku i što Vam se zbog  zamisli da ste do tada učinili sve za izgled čini da nema više svrhe nastavljati. Još uvijek se ''vozite'' u tom tijelu, a nastavit ćete tako i do sljedećeg ljeta (ako ćemo brutalno iskreno - i do kraja života). Održavajte ga regularno – isplativije je nego periodično ''nadoštukavanje'' ili brzinsko popravljanje dijelova.
  3. Ne nabijajte si visoke odrednice s nerealno kratkim vremenskim rasponom. Iscrpit ćete se psihički i fizički s velikom vjerojatnošću da nećete postići ni upola zamišljenog. Na kraju svega ostat će nezadovoljstvo i možebitno odbijanje ikakvog dodira sa sportom i aktivnošću na duže vrijeme.
  4. Napravite konkretne promjene na planu prehrane. Ne moraju biti drastične. Samo sigurno izvedene. Većina nas je izdaleka okvirno upoznata s nekim lošim odabirima namirnica. Budite ih svjesni pri sljedećoj kupovini. Jednostavno ih – ne kupite! Samo ta mala promjena dovoljno je dobra za čvrstu podlogu na koju kasnije možete detaljnije dodavati nutritivne elemente ovisno o smjeru interesa, bilo da želite dobiti ili izgubiti na težini, popraviti tonus ili poboljšati sportske performanse.
  5. Poslužite se internetom ili nekom tablicom nutritivnih vrijednosti hrane kao praktičnim sredstvom za informiranje o tome što u tom trenutku jedete. Pogledajte vrijednosti i sastav u tablici i koristite ju pri osnovnoj podjeli određene namirnice koju tog trenutka jedete za saznavanje kojoj grupi makronutrijenata najviše pripada; da li više masnoćama, ugljikohidratima ili bjelančevinama? Tako ćete vrlo brzo steći osjećaj za kvalitetniji odabir namirnica i njihov raspored kroz dnevne obroke.
  6. U gotovo svakoj teretani možete pronaći osoblje osposobljeno za davanje informacija o treningu i prehrani koje će sasvim zadovoljiti početničke ili umjereno napredne kriterije i zahtjeve vježbača. Ako ne idete u teretanu, ali Vas zanimaju informacije o fizičkoj aktivnosti i prehrani u službi poboljšanja izgleda i zdravlja, ako ste nesigurni u to što i kako raditi ili jesti, pokušajte se informirati preko interneta ili kontaktirati nekog osobnog trenera ili nutricionista. Na osnovi višegodišnjih iskustava, tečajeva, rada s klijentima te poznavanju općenitih zakonitosti o prehrani i treningu, svi će Vas precizno i bez praznog hoda vrlo brzo pravilno usmjeriti tako da je malo vjerojatno da ćete pogriješiti sa tim odabirom. Neka Vaša prva saznanja poteku upravo sa ovog mjesta. S povjerenjem se obratite na v-shapedbody.team@gmail.com i okrenite novu stranicu u Vašem životu.
  7. Ne posustajte nakon nekoliko tjedana treninga. Korekcija i izgradnja (ili skidanje viška kila) je složeni proces u neprekidnoj modifikaciji i prilagodbi samog sebe. Zato ćete periodički podizati stupanj intenziteta na višu razinu, uključiti nove vježbe, ponovo modificirati način prehrane u odnosu na potražnju tijela za energijom i nutrijentima.
  8. Ako ne znate kako se nositi s padom motivacije, ili ''puknete'' pa pojedete jedan ili nekoliko jačih obroka u sred redukcijskog dijetnog plana, ne brinite. Mala grižnja savjesti je u tim trenucima dobrodošlo osvježenje i poticaj. Bitno da nemate nezdravu grižnju savjesti ili osjećaj da je propalo sve što ste do sad napravili. Samo nastavite na onom mjestu na kojem ste i ''pukli'' s uobičajenom ispravnom rutinom. Utješit Vas može činjenica da predavanje malodušnosti i povratku na nezdrave stare navike nosi sa sobom i stari, dobro provjereni neželjeni izgled koji ste upravo eskivirali.
  9. Suplementacija da ili ne? Ovisno o tome koliko ste dobro uspjeli razumjeti kalorijske i nutritivne potrebe tijela uz rutinu fizičke aktivnosti, kao i koliko ste u mogućnosti vremenski i praktično ostvariti dovoljan broj obroka kroz dan, dodatci prehrani poput proteinskih prahova, aminokiselinskih kapsula, energetskih čokoladica i napitaka, vitamina i minerala i sl., odlučit ćete o njihovom dodavanju. I opet je najsigurnija varijanta konzultacija s osobnim trenerom ili nutricionistom koji će vrlo brzo uočiti ''šupljine'' koje treba pojačati suplementacijom.
  10. Pokušajte samokritično ocijeniti zamišljene etape napretka. Vaga i krojački metar mogu biti precizni mjerni instrumenti u smislu metričkog uočavanja određenih promjena, ali se ne mogu mjeriti s okom kad je procjena posture tijela, tonusa kože i utreniranosti mišića u pitanju. Nemjerljiva je njima i općenita psihofizička promjena. Par očiju više također je vrijedan alat, bilo da dolazi od osoba koje vas godinama znaju pa počinju uočavati promjene, ili da Vas o njima i kroz njih bodri Vaš trener.

Dražen Vrbančić / V-Shapedbody